Käpylän partiokerho

Partiokerho perustettiin syksyllä 2014. Tässä blogissa kirjoitamme kerhon toiminnasta Helsingin Käpylässä.

14.11.2015

"Tuutko viereen, kun mua vähän tää jännittää?"

Partiokerhossa on vieraillut tällä viikolla Pölen kaveri Fiilis-nalle. Fiilis on tunteikas ja ailahteleva nalle, jonka vaihtuvat kasvonilmeet kuvastavat erilaisia tunnetiloja. Fiiliksen vaihtuvien tunnetilojen kautta olemme kerholaisten kanssa syventyneet pohtimaan, mitä tunne oikein tarkoittaa ja mitkä asiat saattavat nostaa esiin mitäkin tunteita. Olemme tutustuneet tunteisiin myös Julia Vuoren Sika ja tunteet- kirjan avulla. Sekä tunteikasta nallea, että aiheeseen liittyvää kirjaa hiljentyivät tarkkaavaisina seuraamaan niin Nuput kuin Havutkin.

Miltähän nallesta nyt tuntuu? Mistähän sellainen tunne voi tulla?
Sika on hävinnyt lautapelissä. Nyt kyllä suututtaa! Millainen ilme silloin tulee?

Erilaisten tunteiden tiedostaminen ja tunnistaminen ovat tärkeitä tunnetaitoja.  Kun tunteita oppii tunnistamaan, niitä on helpompi hyväksyä, sietää ja tarpeen tullen säädellä. Lasten elämä on yhtä tunteiden säätelyn harjoittelua. Tunteiden nimeäminen arkisissa tilanteissa ja niihin tutustuminen leikin keinoin auttaa lasta eteenpäin kohti hyvien tunnetaitojen omaksumista. Tunnetaitojen pikkuhiljaa kehittyessä lapsi on vahvempi sietämään ja ratkaisemaan ristiriitoja toimiessaan osana ryhmää ja selviämään kunnialla vaikeistakin tilanteista. Lapsena opitut vahvat tunnetaidot ovat hyvä pohja kaikkien ihmissuhteiden ja itsetuntemuksen rakentumisessa.


Ystävyydestä ja yhdessä tekemisestä tulee hyvä ja lämmin olo. Hei me ollaan tänään leipäkavereita!

 Tuutko viereen kun mua tää kiipeily vähän pelottaa? Mua taas ne tontut jo vähän jännittää!
 Parhaiten lapsi oppii tunteiden säätelyä aikuisen ja isompien lasten mallista. On ensiarvoisen tärkeää, että lapsi kokee olevansa hyväksytty ja tulevansa kuulluksi myös kokiessaan vaikeampia tunteita. Meidän aikuisten on hyvä muistaa, että kohdatessaan vaikeita tunteita lapsi ei toimi käytöksellään muita vastaan, vaan ainoastaan itsensä puolesta. Haastavankin käytöksen takaa löytyy aina tunne ja tunteen takaa jokin perustarve, jonka täyttämistä lapsi käytöksellään hakee. Ratkaisun avaimet löytyvätkin usein juuri tuon tarpeen tunnistamisesta.

Pienet Nuputkin osaavat jo nauttia ystävyydestä tuttujen kerhokavereiden kanssa.

Tällä viikolla yksi ilon aiheista oli erään kerholaisen syntymäpäivä. Soittamiseen keskittynyt klaveesiyhtye Nuput esittää: Paljon onnea vaan!


Tällä viikolla Partiokerholaiset vierailivat taas Käpylän kirjastossa. Kirjastovierailut syyskauden aikana ovat olleet mukavia ja onnistuneita. Ne tuovat mukavaa vaihtelua metsäpäiviin, etenkin nyt ilmojen kylmetessä kohti talvea. Meidät on aina otettu kirjastossa lämpimästi vastaan ja välillä olemme saaneet nautiskella kirjaston lastenosastosta vastaavien pitämistä satuhetkistä. Käpylän kirjastossa on toimiva lastenosasto, kirjat ovat mukavasti pientenkin lasten saatavilla ja tilaan on helppo järjestää niin oma lukutuokio kuin elokuvahetkikin. Lastenosaston pienet pöydät ja tuolit ovat olleet mainiot eväitä nautittaessa. 


Nuput löysivät hyvän Pöle-kirjan

Havuilla kävi perjantaisella vierailullaan erikoisen hyvä tuuri, pääsimme nimittäin päiväkoti Kesäheinälle järjestettyyn elokuvanäytökseen mukaan. Elokuvana oli Eemeli, joka sekin herätti hyvää keskustelua erilaisista tunteista. 


"Miltähän tuntuu kun jää soppakulho päähän jumiin? Aika äkäinen se isä oli. Ai, mitä se äkäinen on? Mä en ihan tiedä."
Tunteikasta viikonloppua kaikille ja ensi viikkoon!
Satu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti