Käpylän partiokerho

Partiokerho perustettiin syksyllä 2014. Tässä blogissa kirjoitamme kerhon toiminnasta Helsingin Käpylässä.

19.9.2015

"Hei olinks mä hyvä aikuinen?"

Partion toiminnassa on tavallista, että nuori partiolainen voi olla vastuullisessa asemassa ja toimia aikuisten avustuksella esimerkiksi leirijohtajana tai muissa vastuutehtävissä. Myös partiokerhossa jaetaan kerholaisille vastuun murusia ja tarjotaan pieniä johtamisen kokemuksia. Partiokerhossa siirtymät paikasta toiseen tapahtuvat turvallisesti retkiköyden avulla jonossa, jokainen kerholainen sekä ohjaajat ovat omilla paikoillaan kiinni köydessä. Retkiköydessä kuljetaan tavallisesti aikuinen ensimmäisenä ja viimeisenä, kerholaiset heidän välissään. Nyt kun kulkemista on jo tovi harjoiteltu, pääsevät isojen ryhmän kerholaiset vuorollaan jonon ensimmäiseksi johtamaan ja aikuinen hyppää mukaan leiriköyteen muiden lasten jatkoksi. Johtajan aseman kukin isojen ryhmän kerholainen saa vuorollaan turvallisesti leikkipuisto Kimmon aitojen sisäpuolella.

Kerholaiset ovat ottaneet vastuullisen tehtävänsä vakavasti ja johdattaneet kerhokaverinsa sekä ohjaajat retkiköyden avulla loppurinkiin juuri ohjeiden mukaisesti ja täydellisesti keskittyen. Halutessaan ”aikuisena” oleva keholainen on saanut myös kunnian aloittaa kerhon lopuksi puiston huvimajassa laulettavan loppulaulun. Tämän kaltaiset kokemukset ovat lapsille kovin tärkeitä, ne tukevat lapsen itseluottamuksen kehittymistä ja vuorovaikutustaitoja. Onnistumisen tunne tehtävän suorittamisen jälkeen on suuri. Uskalsin! Ja osasin!

Muita mukavia tapoja antaa kerholaisille hetkeksi erityisasema, tilaisuus olla esillä ja johtaa ryhmää ovat erilaiset leikit. Muun muassa Kapteeni käskee, Maa-meri-laiva ja Seuraa johtajaa ovat leikkejä, joissa kukin lapsi saa vuorollaan olla ”kapteenina”. Näistä olemme tähän mennessä ehtineet harjoitella Maa-meri-laivaa, siinä maahan merkitään kolme viivaa joiden väliä lapset juoksevat kapteenin huutaman ohjeen mukaisesti. Olemme kerhossa harjoitelleet myös kannustusrinkiä, jossa seisotaan piirissä ja jokainen lapsi vuorollaan kiertää piirin muiden kannustaessa ja taputtaessa. Kerholaiset saavat itse valita haluavatko omalla vuorollaan osallistua vai siirretäänkö vuoro seuraavalle, ja kokeillaan joskus myöhemmin uudestaan. Osa lapsista innostuu osallistumaan heti ensimmäisellä kierroksella, toiset taas haluavat aikansa tarkkailla tapahtumia ennen leikkiin ryhtymistä. Partiokerhossa annetaan lapsille tilaisuus edetä omassa tahdissaan, itseään kuunnellen.


Sitten viikon kuulumisia. Kerhossa on tällä viikolla maantaista keskiviikkoon ollut Sadun kaverina ohjaamassa sijainen nimeltään Maikki. Viikko on muutenkin ollut hieman poikkeuksellinen, sillä se on vietetty melkein kokonaan sisätiloissa. Viikolle osui molempien kerhojen salivuorot, valokuvaus ja mielenilmaus, jonka vuoksi kerhotoiminta oli perjantailta kokonaan peruttu. Ehdimme retkeillä metsässä tällä kertaa vain maanatain kerhossa. Silloin pelasimme yhdessä hiekkakentällä, leikimme metsässä ja harjoittelimme turvallista puissa kiipeilyä.


Tiistaina ja keskiviikkona askartelimme Alkun salissa kerholaisten kanssa taulut, joissa oli aiheena marjat metsässä. Kortin pohjana käytimme kahta kartonkia, jotka kerholaiset liimasivat yhteen. Marjojen varret piirrettiin vihreällä kynällä ja sen jälkeen tauluun paineltiin marjoja käyttäen värinä murskattuja marja-aronian marjoja. Tauluista tuli varsin hienoja ja keskenään erilaisia. Niistä muodostui salin penkille komea näyttely.

Yhden kerholaisen ollessa vuorollaan askartelemassa, saivat muut tutustua Alkun saliin leikkiympäristönä ja sieltä löytyviin varusteisiin. Pienempien kerhossa suuressa suosiossa olivat suuret pehmeät muotopalat, joista sai rakenneltua monenlaisia majoja, tunneleita ja muita virityksiä. Isompien kerhossa innostuttiin teltasta, puolapuista ja roolivaatteista. Salissa vipelsikin monenlaista menijää prinsessoista kuninkaisiin ja hiiristä lohikäärmeisiin, kaikki hienosti yhtenä joukkona sulassa sovussa.


Torstainen valokuvaus sujui partiokerholaisilta oikein hyvin. Kummastakin ryhmästä otettiin erikseen ryhmäkuvat, ja sen lisäksi otettiin kuvia kerholaisista erikseen. Kuvaaja oli hauska ja lapsille mieluinen. Kaikki kerholaiset uskaltautuivat kuvaan ja toimivat kuvaajan ohjeiden mukaisesti. Kerhomaskottimme Pölekin sattui olemaan hereillä kuvausten aikaan ja taisi muutamaan kuvaakin eksyä mukaan. Kuvausta odotellessa saimme leikkiä Käpylinnan yläkerrassa ja isojen ja pienten ryhmän kerholaiset pääsivät tapaamaan toisensa.Siinäpä kaikki tällä kertaa! Mukavaa viikonloppua ja ensi viikolla taas tavataan!

Satu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti