Käpylän partiokerho

Partiokerho perustettiin syksyllä 2014. Tässä blogissa kirjoitamme kerhon toiminnasta Helsingin Käpylässä.

22.8.2014

Kaikki yhdessä hetkessä

Aina ei tarvitse suunnitella erikseen esimerkiksi taidetuokiota ja liikuntatuokiota, vaan yhteen hetkeen voi integroitua monta lapselle tärkeää elementtiä. Kerhomme toiminta perustuu valtakunnallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa määriteltyihin lapselle ominaisiin tapoihin toimia ja oppia. 


Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin hiekkakakkujen tekeminen voi sisältää monia lapselle (ja aikuisellekin) merkityksellistä asiaa. Kun asiaa oikein pohtii, niin hiekkakakkujen tekeminen tarjoaa lapselle oivan tavan harjoitella niin hienomotorisia kuin karkeamotorisia taitoja. Hiekkakakku pitää kumota varovasti, ettei se hajoa. Hiekkalaatikolla liikkuminen vaatii tasapainoa sekä hyvää hahmotuskykyä, ettei riko jo valmiita hiekkakakkuja.

Kun hiekkakakkuja tehdään yhdessä toisten lasten kanssa, tulee mukaan leikkiä, sosiaalisia- sekä vuorovaikutustaitoja. Välillä pitää malttaa odottaa omaa vuoroaan, jos tahtoo saman muotin kuin kaverilla. Vie myös aikansa oppia, ettei toisen kädestä kannata ottaa, sillä silloin tulee riitaa ja paha mieli molemmille. 

Lapset saavat taiteellisia kokemuksia, kun katselevat valmiita hiekkakakkuja. Toisinaan kakku ei säily ehjänä ja silloin voi tehdä uuden, hienomman. Kakkuja voi myös koristella vaikkapa lehdillä tai tammenterhoilla. 

Silloin mukaan tulee myös ympäristökasvatus - mitä saamme poimia jokamiehen oikeuksien nojalla ja mitä poimitut asiat oikein ovat. Lapset myös tutkivat ja kokeilevat mielellään, miten he voivat omat hiekkakakkunsa koristella. Pienet pihlajanmarjat vierivät herkästi alas, joten ne on parempi painaa syvemmälle hiekkakakkuun. Josta pääsemme taas hienomotorisiin taitoihin...

Annetaan siis lasten leikkiä, liikkua, tutkia ja taiteilla. Ja mikä olisikaan siihen parempi ympäristö kuin metsä, jossa voi rakentaa majan tai tutkia muurahaisten työskentelyä.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin,
Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti